Zo voorkom je dat je wordt opgelicht via WhatsApp

Let op dat je niet wordt opgelicht via WhatsApp! In dit blog leer je wat WhatsApp oplichting is en hoe jij dit kunt voorkomen.

WhatsApp fraude komt steeds vaker voor. Slachtoffers verliezen gemiddeld duizenden euro’s. Oplichters doen zich voor als een bekende. Maar tegenwoordig komt ook steeds vaker voor dat WhatsApp-accounts worden gekaapt door oplichters.

De oplichter doet zich op WhatsApp voor als een bekende van jou. Bijvoorbeeld je dochter. De oplichter vraagt je met een smoes om geld. Jij denkt nu waarschijnlijk ‘Daar trap ik nooit in’. Maar de internetcriminelen zijn zeer geraffineerd en juist daarom zijn al vele duizenden mensen op deze manier opgelicht.

Wanneer jij deze vorm van internetcriminaliteit kent, kun je het beter herkennen. Zo hoop ik dat dit jou nooit zal overkomen.

Ontvang jij nog niet mijn e-mails? 👉 Schrijf je dan direct in voor meer belangrijke, leuke en handige tips voor iPad, iPhone en Apple Watch. 😁 👈

Hoe wordt je opgelicht via WhatsApp?

Oplichting via WhatsApp gaat eigenlijk altijd hetzelfde. Ongeveer zo:

Hoi pap…” of “Hoi mam, heb je even tijd?

Jij herkent de profielfoto. Het is je kind, maar met een ander nummer. Dit vind je eerst wat vreemd, maar je hebt geen tijd om na te denken. Direct reageert de ander met:

Ik heb een nieuw nummer van m’n werk.

Of “Mijn telefoon is gestolen. Het oude nummer mag je weggooien.

Dit is een truc van de internetcrimineel om direct je twijfels weg te nemen. Heel slim, want dit lukt vaak. Je krijgt geen tijd om te twijfelen, want direct komt de volgende vraag:

Kan je even geld voorschieten? Mijn portemonnee is ook gestolen.”

Of “Ik ben geen geld meer op mijn bankrekening. Mijn telefoonrekening wordt afgeschreven en ik wil niet weer een boete krijgen voor te laat betalen.

Die rekening moet vandaag betaald worden.

En natuurlijk krijg je het geld weer snel terug.

Vrijdag betaal ik je direct terug.

Het is niet de bedoeling dat je het geld overmaakt via een bankoverschrijving naar het vertrouwde bankrekeningnummer van je dochter of de bekende persoon. Er komt weer een smoesje. Bij WhatsApp fraude wordt de betaling vaak gedaan via een betaallink. Als je op de link klikt, kun je direct digitaal betalen zonder dat je precies ziet waar het geld naartoe gaat. En dan heb je onbewust het geld betaald aan de internetcrimineel, en dus niet aan de bekende persoon, zoals aan je kind.

De internetcrimineel zal alles doen om jouw vertrouwen te winnen, maar tegelijk ook inspelen op je emoties om je over te halen toch even snel de betaling te doen.

Het gaat hier dus om criminelen die een goede bekende van je nadoen. Bijvoorbeeld je kind, familielid, vriend of collega. Dit ligt er helemaal aan welke informatie de internetcrimineel over jou gevonden heeft op internet. Bijvoorbeeld op social media.

Deel de link naar dit artikel gerust met je vrienden, familie en kennissen, zodat zij zich ook kunnen beschermen tegen online fraude en oplichting.

Hoe herken je WhatsApp fraude?

  • Je krijgt een WhatsApp bericht van een onbekend nummer. De profielfoto is van een goede bekende van je.
  • Vaak gaat het gesprek snel over een smoesje van de internetcrimineel dat hij/zij snel geld nodig heeft.
  • Er is haast bij.
  • De zogenaamde bekende vraagt je om een rekening voor te schieten.
  • Als je doorvraagt, komen er meer smoesjes. Zo kan de ‘bekende’ niet op een andere manier communiceren. De telefoon is bijvoorbeeld kapot of hij/zij zit in een vergadering.
  • Het kan zijn dat je belt en vaag de stem van de bekende hoort. Dit is dan een geluidsfragment van een video op social media.

Ga nooit in op deze berichten! Ook al vertrouw je de ander 100%, realiseer je dat je zeer waarschijnlijk met een oplichter zit te appen. De oplichter zal de bekende zo goed mogelijk imiteren, met taalgebruik, stopwoordjes, actuele gebeurtenissen en zelfs met stemfragmenten. Alles wordt uit de kast getrokken om jou te overtuigen en manipuleren zodat jij de betaling verricht.

Wat is WhatsApp kaping?

WhatsApp kaping is iets nieuws. Bij WhatsApp kaping neemt de internetcrimineel het bestaande WhatsApp account van iemand over. Daardoor kunnen ze nog makkelijker iemand misleiden en oplichten. Ze kunnen ook jouw WhatsApp-account overnemen. Daarom moet je je hiertegen beveiligen.

Hoe werkt WhatsApp kaping?

Ze installeren WhatsApp op hun telefoon op basis van jouw telefoonnummer. Maar om de installatie te voltooien, hebben ze een verificatiecode nodig. Deze verificatiecode ontvang jij dan op jouw telefoon. Met een smoes vragen ze jou om de verificatiecode te delen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat de code per ongeluk naar het verkeerde nummer is gestuurd.

Wanneer ze de code van jou hebben ontvangen, kunnen ze toegang krijgen tot jouw WhatsApp, met al je gesprekken, nummers en foto’s.

Dit rare gesprek kan bijvoorbeeld worden gestart door een koper op Marktplaats. Je bent aan het onderhandelen over een prijs of ophaaldatum, en opeens krijg je een code binnen van WhatsApp.

De koper zegt “Oei, ik heb per ongeluk een code naar je gestuurd. Wat is de code? Ik heb deze nodig om verder te gaan. Sorry.

Zodra je de code geeft, is je WhatsApp gekaapt. Dan kunnen de internetcriminelen nog gemakkelijker frauderen met jouw WhatsApp contacten.

Deel daarom nooit een WhatsApp verificatiecode met een ander!!

De internetcriminelen maken bij WhatsApp kaping gemakkelijk gebruik van de lage beveiliging van WhatsApp bij het overhevelen van je WhatsApp-account naar een nieuwe telefoon. Trap hier dus niet in!  

Hoe kun je WhatsApp beveiligen tegen hacken?

De beste manier om te voorkomen dat jouw WhatsApp account wordt gehackt, is een tweefactorauthenticatie in te stellen.

Hoe?

Open de WhatsApp app > Instellingen > Account > Verificatie in twee stappen. Stel een code in speciaal voor WhatsApp. Let op: deze code mag je nooit vergeten. Stel ook je e-mailadres in. Vervolgens moet je de code invoeren wanneer je je bij WhatsApp registreert op bijvoorbeeld een nieuw toestel. Dan is het heel moeilijk voor een internetcrimineel om jouw WhatsApp te hacken zonder dat jij hier een melding van ziet.

Let op: WhatsApp zal je de komende tijd regelmatig vragen om deze tweefactorauthenticatiecode in te vullen, ter verificatie en zodat jij de code onthoudt. Je mag de code dus écht niet vergeten.

opgelicht via whatsapp

Hoe voorkom je dat je wordt opgelicht via WhatsApp?

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van WhatsApp oplichting. Doorloop de volgende puntjes om te voorkomen dat jij wordt opgelicht via WhatsApp:

  • Vraagt een zogenaamde ‘bekende’ om geld via WhatsApp? Bel deze persoon dan altijd op via het oorspronkelijke telefoonnummer, dus het telefoonnummer dat je in je contactenlijst had staan.
  • Kun je de persoon niet direct bereiken via de telefoon? Betaal dan geen geld.
  • Hoe goed je degene ook vertrouwd, realiseer je dat je hier zeer waarschijnlijk wordt opgelicht via WhatsApp.
  • Weet je van jezelf dat je gemakkelijk over te halen bent en merk je direct dat de oplichter inspeelt op je emoties? Leg je telefoon dan aan de kant totdat je de ander aan de telefoon hebt gesproken.
  • Bel je de ‘bekende’ op via het ‘nieuwe’ WhatsApp-nummer en hoor je vaag een bekende stem? Realiseer je dan dat dit waarschijnlijk een video-opname of audio-opname is afkomstig van social media, maar niet de daadwerkelijke bekende.
  • Bespreek oplichting via WhatsApp met je familie en kinderen. Spreek af nooit om geld te vragen via WhatsApp, maar alleen bij direct contact door elkaar te bellen. Zo weet je direct wanneer je te maken hebt met oplichting.
  • Stel de ‘verificatie in twee stappen’ in op je WhatsApp-account.
  • Besef je dat de internetcriminelen persoonlijke informatie halen van jouw Facebookaccounts en andere social media accounts. Scherm je persoonlijke gegevens op social media daarom af voor niet-vrienden. Open de Facebook app > klik op de drie horizontale streepjes > Privacysnelkoppelingen > stel dit heel nauwkeurig in zodat allen jouw vrienden alles van je Facebook kunnen zien, en niet-vrienden dus niets kunnen zien.

De oplossing? Bel de bekende op zijn oorspronkelijke telefoonnummer om de kwestie te verifiëren.

Voorbeeld opgelicht via WhatsApp

Hieronder lees je een voorbeeld van WhatsApp oplichting, verkregen van de Fraudehelpdesk. In dit voorbeeld lees je hoe een persoon wordt opgelicht via WhatsApp en hoe de oplichter te werk gaat.

Leer WhatsAppen in mijn WhatsApp cursus!

Gebruik jij graag WhatsApp, maar loop je vaak tegen problemen aan? 😒

👉👉 Ontdek WhatsApp met mijn WhatsApp cursus 👈👈

Je zal versteld staan van wat je allemaal met WhatsApp kunt doen. 😉

Bescherm jezelf tegen andere vormen van oplichting

Dit blogartikel is onderdeel van een reeks artikelen over oplichting op internet. Lees daarom ook de andere artikelen en bescherm jezelf tegen internetcriminaliteit.

Ontvang jij nog geen e-mails van mij, maar wil jij ook de volgende artikelen over online oplichting ontvangen? Schrijf je dan hier in voor mijn e-mails met tips over je iPad, iPhone en Apple Watch. Dan stuur ik je leuke tips en iPad videolessen op.

Plaats gerust een reactie op dit artikel: