5g iphone

Wat is 5G en hoe werkt het?

Wat is 5G? Met 5G kunnen we straks nog sneller internetten. Dat betekent dat je binnen enkele seconden een video kunt downloaden, muziek kunt streamen of kunt gamen met je mobiele telefoon. Dit is geen droom, maar binnenkort werkelijkheid!

5G is iets nieuws. Daarom lees je in dit blogartikel de belangrijkste dingen die jij moet weten over het nieuwe 5G-netwerk. 😁

Wat is 5G?

Het 5G-netwerk is de opvolger van het huidige 4G-netwerk. Met het 5G-netwerk kunnen tot 10 keer hogere frequentiesnelheden worden behaald! Dat is een enorme vooruitgang.

5G is het antwoord op toenemende eisen aan ons mobiele internetgebruik.

Dat betekent een betere dekking en beter bereik met het 5G netwerk, waarbij het netwerk minder wordt belast door ons groeiend gebruik van mobiel internet. Er kan met 5G veel meer data worden verzonden tussen apparaten.

Hoe werkt het 5G-netwerk?

Hoe kan het nieuwe 5G-netwerk hogere snelheden behalen dan het huidige 4G-netwerk?

Dit is een technisch verhaal. 5G maakt gebruik van de zogenaamde fotonica-techniek, waarbij data met lichtdeeltjes wordt uitgewisseld. Hiervoor moeten providers een hogere frequentieband met 3,5GhHz gebruiken. Dit biedt dan weliswaar een hogere frequentie, maar wel een lagere dekking. Dat betekent dat er meer zendmasten moeten worden geplaatst, om toch een goede dekking over het land te garanderen.

Een ander kenmerk van 5G is dat het signaal beter wordt tegengehouden door deuren en ramen, waardoor het lastiger is om ook binnenshuis goed bereikbaar te zijn.

Wat kun jij met 5G?

Met 5G profiteer jij van veel sneller internet. Dat betekent dat je veel sneller kunt downloaden, een webpagina veel sneller laadt en muziek sneller begint te spelen. MAAR, daarvoor heb je wel een mobiele telefoon nodig die 5G ondersteunt.

Je kunt 5G gebruiken op een smartphone met een ingebouwde 5G-modem. Deze mobiele telefoons ondersteunen de hogere datasnelheden. De nieuwste smartphone-modellen die je nu kunt kopen, beschikken vaak over een 5G-modem. Oudere modellen ondersteunen dus geen 5G.

Je hebt er nu nog weinig aan, omdat het 5G netwerk nog niet overal in België en Nederland beschikbaar is. Daar moet je nog even op wachten.

Je zal merken dat je met 5G ook veel sneller verbinding maakt met het mobiel internetnetwerk van je telefoonprovider. Dat betekent dat je stabieler en betrouwbaarder internet hebt.

Heb je weleens ervaren dat je mobiel internet wegviel, bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling? Met 5G zal dit veel minder snel gebeuren, omdat het 5G een veel hogere capaciteit heeft.

Daarnaast zijn er ook veel technologische voordelen van 5G. Een arts kan bijvoorbeeld op afstand opereren met behulp van het betrouwbaardere 5G. Of een zelfrijdende auto is betrouwbaarder met het stabiele 5G netwerk.

iPhone 12 nederland

Wat zijn de nadelen van 5G?

Veel mensen maken zich zorgen om het 5G netwerk. Waarom? Ze zijn bang dat er met 5G meer elektromagnetische straling in de ether komt. Op basis van metingen bij de huidige geïnstalleerde 5G-zendmasten, blijkt dat de straling lager is dan de limieten van de Europese Unie. Niets dat niet mag.

Het RIVM (het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft ook aan dat de gemeten straling van het 5G-netwerk onder de limieten ligt. Wanneer er meer zendmasten zijn geïnstalleerd, moet uit nieuwe metingen blijken hoe deze straling zich verder ontwikkeld.

Ook gaan mensen die lijden aan Elektrohypersensitiviteit (EHS) door een spannende periode. Zij ervaren hoofdpijn, oorsuizen en huidklachten doordat ze overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Zij maken zich zorgen. Het is nog niet bewezen dat 5G schadelijk is voor de gezondheid.

Hoogleraar antennetechnologie Bart Smolders van de Technische Universiteit Eindhoven zegt dat we voortdurend worden omringt door elektromagnetische straling. Bijvoorbeeld van Wifi en 4G, maar ook van radiosignalen, televisiesignalen, enz. De intensiteit van de zon is zelfs vele malen hoger, waardoor we ons geen zorgen hoeven te maken om mobiele straling.

5g proximus

Wanneer kan ik 5G gebruiken?

In België is het 5G-netwerk gefaseerd beschikbaar. Proximus lanceerde als eerste het 5G netwerk in een aantal gemeenten in België. Naar verwachting is het 5G netwerk in België in 2022 geheel beschikbaar.

Het 5G-netwerk is al beschikbaar in Nederland, maar nog niet landelijk dekkend. Je kunt bij de telefoonproviders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo al abonnement met 5G afsluiten. Het 5G-netwerk is waarschijnlijk ook pas in 2022 geheel klaar.

Nog niet iedereen kan genieten van hogere snelheden op zijn/haar smartphone, vanwege de beperkte dekking van het 5G-netwerk.

Let op: je hebt wel een smartphone nodig die 5G ondersteunt!

Misschien heb je het al gelezen: de nieuwe iPhone 12-modellen zijn alvast aangepast op het 5G-netwerk. Dat betekent dat je met de iPhone 12 gebruik kunt maken van het snellere 5G-netwerk.

5G is een technologische vooruitgang voor nog meer snelheid in de toekomst.

Plaats gerust een reactie op dit artikel: