Heb jij weleens een raar telefoontje ontvangen? Er zijn verschillende manieren waarop je kan worden opgelicht via een telefoontje. In dit blogartikel bespreek ik de meest voorkomende manieren waarop er oplichting via telefoon plaatsvindt. Wanneer je deze vorm van oplichting kent, herken je dit op tijd wanneer het jou overkomt.
Let op: met de beste intenties volg je de aanbevelingen van een helpdesk via een telefoontje. En dan ben je opeens voor duizenden euro’s opgelicht. Je dacht dat het jou nooit zou overkomen, maar je bent er met open ogen ingetrapt. Dit geld krijg je vaak nooit meer terug. Bescherm jezelf door deze vorm van oplichting te kennen.
Opgelicht via een telefoontje van een helpdesk
Heb je weleens contact gehad met een helpdesk die je niet vertrouwde? Dan heb je wellicht al te maken gehad met helpdeskfraude. Dan wordt je opgelicht via een telefoontje van een zogenaamde helpdesk.
Dit gaat zo. Je wordt gebeld door de helpdesk van bijvoorbeeld Microsoft. Je wordt geholpen door een persoon die je waarschuwt voor de beveiliging van je computer. Deze persoon spreekt alleen Engels, met een zwaar Indiaas accent. Hij komt heel behulpzaam over. Hij geeft aan dat er een ernstige beveiligingsfout zit in je computer en dat je dit beter direct kunt oplossen. Jij hoeft zelf niets te doen, behalve software downloaden op je computer zodat de helpdeskmedewerker op afstand het probleem kan oplossen.
Let op: Microsoft belt nooit gebruikers op bij computerproblemen!
Dit lijkt voor jou de perfecte oplossing, want je hebt weinig verstand van computers, maar in werkelijkheid geef je de criminelen toegang tot je computer. De software geeft hen namelijk toegang tot je online bankomgeving, waardoor ze geld kunnen wegsluizen van je bankrekening zonder dat jij het in de gaten hebt.
Onder de naam ‘Microsoft helpdesk’ wordt veel helpdeskfraude gepleegd, maar dit zou ook onder de naam Apple kunnen voorkomen.
Het is ook mogelijk dat het slachtoffer op een onbetrouwbare link klikt en naar nepwebsites wordt geleid en daar zijn/haar bankgegevens invult, zoals creditcardgegevens, waardoor de criminelen deze gegevens kunnen gebruiken om te frauderen.
Een andere mogelijkheid van helpdeskfraude is dat je zelf computerproblemen ervaart en op internet een telefoonnummer hebt gevonden van een behulpzaam Belgische of Nederlandse bedrijf dat helpt bij computerproblemen. Wanneer je hen belt, zullen zij hetzelfde aanbieden: hulp op afstand middels software. Ook zij raden je aan om software op je computer te plaatsen zodat ze je bankgegevens kunnen kopiëren.
Download nooit software op je computer zodat een helpdesk op afstand problemen kan oplossen of kan meekijken!

Advies wanneer je bent opgelicht door een helpdesk
Denk jij dat je te maken hebt (gehad) met deze vorm van oplichting via een helpsdesk? Doe dan het volgende:
- Verbreek direct de internetverbinding van de besmette computer door de Wifi uit te schakelen. Schakel deze computer daarna helemaal uit.
- Neem direct contact op met je bank en de politie. Wil de politie je computer bekijken voor hun onderzoek? Zet dan geen verdere stappen en wacht totdat de politie is geweest.
- Wijzig vanaf een andere computer alvast al je wachtwoorden, zoals van je e-mailaccount en de inloggegevens van je bank en creditcard.
- Is de politie geweest of komt niemand je computer onderzoeken om de criminelen te achterhalen? Scan dan je computer met een goede virusscanner. Dit is een betalende virusscanner! Vraag eventueel een betrouwbare ICT-specialist om hulp.
- Mijn advies: Voor Mac: gebruik de betalende versie van CleanMyMac, niet te verwarren met MacCleaner. Scan je gehele computer en ruim de geïnfecteerde bestanden direct op. Voor Mac & Microsoft computers: Gebruik Avira en Malwarebytes, beide dus.
Opgelicht via een telefoontje van mijn bank
Internet criminelen en oplichters kunnen je opbellen en zich voordoen als een medewerkers van je bank. Op het scherm van je telefoon zie je dan het bestaande telefoonnummer van je bank, en soms ook de naam van de bank of van een bankmedewerker. Daardoor ben je onder de impressie dat je daadwerkelijk door een medewerker van je bank wordt gebeld.
In werkelijkheid is dit niet een medewerker van de bank, maar een oplichter die je geld afhandig wilt maken. Zonder dat je het doorhebt, wordt je opgelicht via een telefoontje van een nep bank.
Volgens de ‘bankmedewerker’ is er een digitale bedreiging of is er sprake van fraude, waardoor je je geld ‘veilig moet stellen’. Daarom adviseert de zogenaamde ‘bankmedewerker’ dat je je geld overmaakt naar een ‘kluisrekening’, ‘veilige rekening’ of ‘tussenrekening van de bank’, of allerlei varianten hierop. In werkelijkheid is dit de bankrekening van de oplichter. Heel soms wordt er gevraagd naar de inloggegevens van je online bankrekening.
Spoofing: Je ziet een andere naam en telefoonnummer
Het telefoonscherm van jouw telefoon laat in werkelijkheid een ander nummer en naam zien dan van de daadwerkelijke beller. Dit is een techniek die ‘spoofing’ heet. Zo kan de oplichter de naam en het telefoonnummer van je bank laten zien, zodat jij niet door hebt dat je in werkelijkheid door een oplichter wordt gebeld.
De oplichter kan je zelfs vertellen wat je huidige banksaldo is en wat de laatste transacties zijn geweest. In dit geval heeft de oplichter al toegang tot je bankrekening verkregen, bijvoorbeeld door middel van:
- Phishingmail of een nep betaallink waarop jij je betaalgegevens hebt ingevuld.
- Via een link of bijlage in een valse e-mail, waardoor software op de computer van het slachtoffer is geplaatst. Dan wordt er een schermafbeelding gemaakt op het moment dat je internetbankieren afsluit, waardoor de oplichter deze gegevens ontvangt. Zo heeft de oplichter betrouwbare informatie, om jou de impressie te geven dat de oplichter daadwerkelijk een bankmedewerker is.
Het kan ook zijn dat de oplichter zich voordoet als de politie. Je denkt dan dat de politie belt. De politie zegt dat je wordt doorverbonden met de bank. Uiteraard zijn ‘de politie’ en ‘de bank’ beide de oplichter.
Wat kun je doen om oplichting door je bank te voorkomen?
Simpel.
- De bank en de politie zullen je nooit per telefoon benaderen met een fraudewaarschuwing of beveiligingsprobleem, juist omdat dit een manier van oplichting is.
- Je bank zal nooit via de telefoon jou vragen om geld over te maken of je inloggegevens of pincode met hen te delen.
- ‘Veilige rekeningen’ en ‘kluisrekeningen’ bestaan niet.
- Wanneer er sprake is van fraude met je bankrekening, is je bank perfect in staat om je bankrekening te blokkeren en je geld veilig te stellen, zonder dat jouw banksaldo in gevaar komt. Hier hoef je zelf niets voor te doen.
Maak daarom nooit geld over op basis van een telefoontje of tekstbericht.
Laat je niet gek maken door de ‘bedreigingen’ en ‘gevaren’ die de nep-bankmedewerker je voorhoudt. Verbreek daarom direct dit telefoongesprek zodra je het vermoeden hebt dat dit een oplichter is.
Twijfel je toch? Dat is heel normaal. Bel dan de daadwerkelijke klantenservice van je bank op het betrouwbare telefoonnummer dat je zelf opzoekt op de website van je bank.
Ik heb een gemiste oproep van een onbekend, vreemd telefoonnummer

Je kunt natuurlijk om allerlei redenen gebeld worden door een onbekend of vreemd telefoonnummer. Heb je een gemiste oproep van een onbekend nummer uit het buitenland? Bel dan niet terug. Dit gaat vaak om zogenaamde ‘wangirifraude’.
Het is de bedoeling van de oplichters dat je terugbelt naar het nummer. Wat jij niet weet, is dat dit een duur betaalnummer is. Je wordt dan niet actief opgelicht door een telefoontje, maar wordt wel onwetend op kosten gejaagd.
Wangiri komt uit het Japans en betekent ‘één keer overgaan en stoppen’. Bij wangirifraude wordt je gebeld vanaf een duur nummer en gaat de telefoon slechts één keer over. Jij ziet een gemiste oproep en belt terug, niet wetend dat dit telefoontje erg duur zal zijn. Terwijl je denkt dat je geen gehoor krijgt, is de verbinding al begonnen en wordt er een bandje afgespeeld met de bekende beltuut.
- Herken je een nummer niet?
- Of is het een onbekend nummer uit het buitenland?
Bel dan niet terug!
Ik ben gebeld door een incassobureau
Met intimiderende telefoontjes proberen oplichters je over te halen om snel een zogenaamde openstaande factuur of betalingsachterstand te voldoen.
Ze bellen je op met de mededeling dat er een rekening openstaat en er binnenkort beslag wordt gelegd op bezittingen. Om dit te voorkomen, moet je direct een factuur betalen. Je wordt zeer geïntimideerd waardoor je niet helder nadenkt en het bedrag overmaakt.
Uiteraard is er helemaal geen openstaande factuur. Dit is niet de wettelijke manier waarop incassobedrijven werken. Ook de belastingdienst werkt niet zo.
Wanneer jij een openstaand rekening hebt, moet je eerst meerdere betalingsherinneringen hebben ontvangen van het bedrijf, gevolgd door meerdere incassobrieven en zelfs een aangetekende brief. Het is dus onmogelijk om met goede bedoelingen een betalingsachterstand te hebben gemist.
Advies: Hoe ga je om met een intimiderende oplichter per telefoon?
- Blijf rustig en probeer helder na te denken. Heb je daadwerkelijk een openstaande rekening bij dit bedrijf? Het antwoord is zeer waarschijnlijk ‘nee’.
- Vraag daarom altijd eerst om een bewijs van de koopovereenkomst. Dit heeft de oplichter namelijk niet.
- Vraag waarop de vordering is gebaseerd. Krijg je geen bevredigend antwoord? Verbreek dan het telefoongesprek.
- Twijfel je toch? Verbreek dan toch de verbinding en bel het betreffende bedrijf op het telefoonnummer dat je zelf zoekt op de website van het bedrijf. Vraag hen of er sprake is van een betalingsachterstand. Zij kunnen aangeven of dit het geval is en of er een incassobureau is ingeschakeld, en zo ja, welk incassobureau.
- Belt de Belgische of Nederlandse belastingdienst? Geef dan aan dat je zelf terug contact zal opnemen met de belastingdienst. Gebruik daarvoor het telefoonnummer op de website van de belastingdienst om te controleren of er daadwerkelijk sprake is van een betalingsachterstand.
- Maak nooit geld over wanneer je niet een legitiem incassobrief hebt ontvangen.
Conclusie: Tips om oplichting via een telefoontje te voorkomen
- Betaal nooit geld op basis van een telefoontje of bericht.
- Blijf rustig en denk helder na.
- Vergeet dit niet: Banken, bedrijven en de overheid bellen nooit op deze manier klanten en personen op.
- Verbreek het telefoongesprek en zoek zelf op internet naar de contactgegevens van het bedrijf, de bank of de overheidsinstelling. Bel zelf het bedrijf, de bank of de overheidsinstelling op om de openstaande rekening te verifiëren.
- Download geen software op je computer en geef geen persoonlijke informatie op basis van een binnengekomen telefoonoproep.
Bescherm jezelf tegen andere vormen van oplichting
Dit blogartikel is onderdeel van een reeks artikelen over oplichting op internet. Lees daarom ook de andere artikelen en bescherm jezelf tegen internetcriminaliteit.
- Oplichting via e-mail: Wat zijn phishingmails en hoe herken ik phishingmails?
- Oplichting via WhatsApp: Zo voorkom je dat je wordt opgelicht via WhatsApp
Heb jij een iPad of iPhone en ben je nog geen lid van de iPad Leren Cursus?
👉👉👉 Klik dan op deze link voor meer informatie 👈👈👈