Waarom is de iPad ideaal voor plussers?

Het gebruiksgemak van de iPad zorgt ervoor dat het toestel populair is bij plussers. De intuïtieve interface is ideaal om te browsen of e-mailen en hebben daar veel minder moeite mee dan via reguliere computers. De iPad stelt Apple in staat een nieuwe doelgroep te bereiken en ziet een grote stijging in populariteit.

De snelle groei van de digitalisering.

Maar is de iPad wel degelijk zo eenvoudig als we denken? Laten we enkele jaren terug in de tijd gaan, naar een tijd waarin technologische toestellen uitsluitend waren weggelegd voor zakenmensen. In het begin werden ontwikkelingen zoals e-mail gebruikt om bestanden te delen, het versturen van documenten, presentaties en rapporten. E-mail is bliksemsnel en niet te vergelijken met reguliere verzendingen. Een revolutie!

Als student mocht je je studies bijna niet beginnen zonder een eigen laptop. Je werd natuurlijk niet geweigerd, maar er werd heel erg op aangedrongen.
Nu is het normaal dat niet enkel zakenmensen maar ook tieners niet meer weg te slaan zijn van hun smartphone en tablet.

Deze generatie is opgegroeid met de razendsnelle digitalisering en heeft geen handleiding nodig wanneer ze een nieuw stukje high-tech in handen krijgen.

Iedereen had een e-mailadres en was actief aan het chatten via de toen zeer populaire MSN, wat je nu kan vergelijken met Facebook Chat.

iPad voor plussers

Het internet is niet meer weg te denken.

Vandaag zijn er maar weinig plaatsen waar internet niet aanwezig is! In de woonkamer, coffeeshop, restaurant, op de bus en het zal niet lang meer duren tot je je foto’s op elke vlucht kan delen.

Het hebben van een laptop, iPad of iPhone is geen kwestie van luxe of nood meer. Neen, het is zodanig geïntegreerd en maakt deel uit van onze samenleving en heeft de manier waarop we communiceren volledig veranderd.

Ja, nu is het ook een vorm van gemak en ontspanning. Vergelijkbaar met de televisie in de jaren 70, die toen bij iedereen in de huiskamer aanwezig was en gezinnen waren er met geen stokken van weg te slaan.

Online sta je in contact met de hele wereld en weet je exact wat er op elk ogenblik gaande is, in welk land dan ook. Je kan chatten, bellen, video-bellen met iemand die duizenden kilometers verwijderd is maar evengoed met je beste vriend die om de hoek woont.

Plussers ontdekken de wondere online wereld.

Tegenwoordig is het heel gebruikelijk om ook plussers lustig te zien tokkelen op hun geliefde smartphone of tablet. Een deel van hen geniet van een pensioen of ze werken minder dan vroeger en hoeven zich geen zorgen meer te maken om hun kinderen.

Meer vrije tijd om de vele mogelijkheden van de online wereld te ontdekken zoals het opzoeken van informatie over hun hobby, films kijken, recepten opzoeken, de krant lezen, online bankieren, hun volgende vakantie plannen, de foto’s van kinderen en kleinkinderen liken, …

iPad-cursus-voor-plussers

Het is onmogelijk om een lijst te maken van alle mogelijkheden.
Of zeg ik beter: Kunnen hebben?

Want hierbij stel ik mij de vraag: Zijn de plussers wel op de hoogte van al deze mogelijkheden? Wie van hun kinderen of kleinkinderen neemt de tijd om hun voor te tonen hoe ze een groepschat in iMessage/Whatsapp kunnen maken? Of hoe ze hun vakantie foto’s delen via iCloud of Facebook? Ik heb er mijn twijfels bij.

Begrijp me niet verkeerd! Het is niet omdat de kinderen niet willen. Vele malen is het zo dat hun kinderen niet inzien hoe moeilijk het voor oudere generaties is om te snappen hoe deze apparaten werken. Voor de kinderen is het hun tweede natuur.

Daarom is het ook normaal dat plussers moeilijkheden ervaren om hun iPad volledig te beheersen. Ik durf zelfs te zeggen dat velen de stap niet durven maken door de angst of gedachte dat ze nooit overweg kunnen met een tablet en hierdoor jammer genoeg de vele mogelijkheden niet kunnen ontdekken.

Waarom moeilijk als het ook makkelijk kan?

Gelukkig is er de iPad en moeten de plussers de online wereld niet ontdekken op een reguliere computer. De iPad is vrij eenvoudig te bedienen maar toch merken ouderen dat eenvoudige handelingen niet altijd zo vanzelfsprekend zijn.

Er bestaan tientallen iPad boeken waarin alle opties en instellingen staan beschreven.
Maar zelfs voor mij is het soms omslachtig om de stappen te volgen. En daarbij is het gewoon niet leuk!

Waarom saai als het ook dynamisch kan? Dit is dan ook de reden dat ik de iPad Leren Cursus aan de hand van video ontwikkelde. Om de plussers niet te overdonderen met lange en saaie geschreven uiteenzettingen.

Waarom niet gewoon voortonen?

Ik besloot de vele mogelijkheden vast te leggen op video waardoor ik ze visualiseer en dit maakt een wereld van verschil, de kijker hoeft enkel maar mijn stappen te herhalen.

Het is net alsof je naast me zit en over mijn schouder mee kijkt. Je kan alles op eigen tempo bekijken, kiest zelf waar en wanneer je de lessen bekijkt. ’s Morgens bij een kopje koffie of op een regenachtige zondag vanuit je eigen sofa. Indien je iets vergeten bent dan herbekijk je de video’s onbeperkt.

Het geeft mij dan ook zo’n grote voldoening om de vele enthousiaste reacties te lezen van mijn leden. Hen rustig en stap voor stap de iPad met zijn vele mogelijkheden laten ontdekken. Fantastisch!

About The Author

Matthias Moens

Matthias is de oprichter van iPad Leren. Hij maakt online cursussen voor plussers over de iPad, Mac, programma’s en Apps. Zijn doel is om plussers op een eenvoudig te volgen en effectieve manier dingen aan te leren. Dit doet hij aan de hand van video’s. Zo heeft hij ook zijn vader alles over de iPad aangeleerd. Na vragen van zijn vele volgers heeft hij zijn cursusaanbod uitgebreid met cursussen over Mac, iMovie, WhatsApp en Pages voor iPad.

Plaats gerust een reactie op dit artikel: