Nieuw van Apple: iOS 13 en iPadOS. Wat moet je weten?

Apple heeft afgelopen week iOS 13 gepresenteerd tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2019. iOS13 wordt het nieuwe besturingssysteem voor iPhone, iPad en iPod Touch. Een nieuwe software update dus, met een aantal nieuwe, mooie functies. Maar, Apple kondigde ook iets anders nieuws aan, wat jullie echt geweldig gaan vinden: iPadOS. Met iPadOS wordt de iPad steeds meer een computer. Hieronder leg ik het jullie verder uit.

De nieuwe functies van iOS 13

iOS 13 zal dus de nieuwe software update zijn voor iPad en iPhone. Als iPad gebruiker kun je uitkijken naar veel nieuwe, leuke en handige functies. Zoals de functies hieronder.

Dark mode

De Dark Mode was al beschikbaar voor de Mac computer, maar nu ook voor iOS. Dit is de donkere modus. Apps krijgen een donker kleurenpalet, en dit hebben ze mooi doorgevoerd in alle details, zoals in het Dock en het inlogscherm.

Fotobewerking

Apple heeft ook niet opties toegevoegd aan fotobewerking in de Foto App. De Foto App zal worden vernieuwd. En je krijgt meer opties om foto’s te bewerken, waaronder contrast, verzadiging, witbalans, scherpte en andere details. Je kunt dus nog beter je foto’s bewerken, bijna als een professional.

En eindelijk kun je video’s draaien!!!

Fotobewerking iOS 13 iPad

Sneller uploaden en downloaden

Apple heeft ook wat technische aanpassingen gemaakt, waardoor je met je iPad tot 50% sneller kun downloaden, en tot 60 % sneller updates kunt downloaden. Apps zullen tot twee keer sneller worden geopend. Dat werkt dus efficiënter.

Nieuw toetsenbord: swipend typen

In iOS 13 introduceert Apple het Quick Path toetsenbord. Dit is een toetsenbord waarmee je gemakkelijker kunt typen door swipend te typen. Dit is niet innovatief van Apple, want het is al mogelijk op een Android apparaat. Maar het is wel een leuke nieuwe optie voor de iPad. Hiermee kun je met één vinger teksten typen door niet op de letters te tikken, maar te vegen van letter naar letter.

Stembediening

Het is vanaf iOS 13 mogelijk om je iPad of iPhone met je stem te bedienen, met behulp van Siri.

Nieuwe update Apple Maps, Safari en Notities

Apple introduceert ook een update van enkele standaard Apple Apps.

  • Apple Mail krijgt een nieuw uiterlijk.
  • Safari zal de optie geven om voorkeuren per website in te stellen.
  • Notities wordt overzichtelijker, waarbij je alle notities overzichtelijk in een galerij kunt bekijken.
  • Apple Maps wordt in iOS 13 compleet vernieuwd. Apple heeft Apple Maps helemaal opnieuw opgebouwd. De kaarten zullen gedetailleerder worden, met een Apple variant op Google Street View. Dit is waarschijnlijk een poging van Apple om Google Maps te evenaren. Dit zal ze niet direct lukken, maar ze zetten tenminste een stap in de goede richting.
  • Herinneringen App wordt uitgebreid.
Apple Maps iPad

Nieuwe focus op privacy

Privacy iOS 13 iPad

Natuurlijk kan de privacy in deze tijd niet achterblijven. Apple heeft een nieuwe functie gepresenteerd die de privacy nog meer verbetert: Sign in with Apple. Gebruikers kunnen hiermee inloggen via Face ID van Apple, in plaats van inloggen via Facebook of Google. Dan worden je gegevens niet prijsgegeven, zo zegt Apple.

Ook wordt het mogelijk om niet continu je locatiegegevens door te geven aan een App, maar slechts één keer. Dan houdt de App dus niet in de gaten waar je steeds bent.

Ook kun je met een Apple-account per App nieuwe privé e-mailadressen aanmaken. Deze zijn dan verbonden met je echte e-mailadres. Daardoor kun je precies zien wie je spamt zonder dat andere partijen je echte e-mailadres hebben.

Nieuwe profielfoto’s

Je kunt met iOS 13 in iMessage een nieuwe profielfoto toevoegen op dezelfde manier als je gewend bent met WhatsApp en Facebook.

Maar iOS 13 geeft ook meer mogelijkheden om Memoji’s als profielfoto te gebruiken. En bovendien krijgen Memoji’s extra opties. Je kunt bijvoorbeeld piercings aan je Memoji toevoegen en ze als sticker gebruiken in iMessage en in Mail. Je kunt je Memoji dus nog meer aanpassen aan je eigen alterego.

En nog veel meer…

Apple kondigde ook veel meer nieuwe functies en vernieuwingen aan.

Wanneer komt iOS 13 uit?

Apple heeft iOS 13 afgelopen week geïntroduceerd, maar de update komt pas in september 2019 uit. Nog even wachten dus.

Er zal al wel vanaf eind juli 2019 een bètaversie beschikbaar komen voor ontwikkelaars, maar dit kunnen jullie het beste nog even negeren. De ontwikkelaars kunnen deze versie gebruiken om hun Apps alvast aan te passen en beschikbaar te maken voor iOS 13. Nieuwsgierige consumenten kunnen iOS 13 ook alvast proberen, maar dit raad ik jullie dus niet aan. iOS 13 zal dan nog in de kinderschoenen staan. Naar aanleiding van de reacties van consumenten en ontwikkelaars zal Apple nog enkele aanpassingen en verbeteringen aanbrengen aan iOS 13. Wacht dus rustig totdat iOS13 officieel beschikbaar wordt gesteld in september.

iOS 13 is beschikbaar voor de volgende toestellen:

  • iPhone 2019, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6S Plus, iPhone 6S, iPhone SE.

Dit betekent dat iOS 13 niet beschikbaar zal zijn voor iPhone 5S, iPhone 6 en zesde generatie iPhone Touch.

Wat is iPadOS?

Alles over iPadOS

Tijdens dezelfde presentatie maakte Apple ook bekend dat iPad zijn eigen besturingssysteem krijgt: iPadOS!

Nu gebruik je op je iPad het iOS besturingssysteem, dat ook door de iPhone en iPod Touch wordt gebruikt. Het iOS besturingssysteem onderscheidt de iPhone en iPad van de Mac computer.

Maar dat is binnenkort dus verleden tijd. Met iPadOS krijgt de iPad steeds meer functies waardoor je je iPad meer als een computer kunt gebruiken, of als een verlenging van je computer. Met iPadOS wordt je iPad meer een laptop, en daarmee een logisch alternatief op een laptop. Dat is dus heeeeel handig, want dit betekent dat je meer met je iPad kunt doen.

iPad verbinden met groter scherm

iPadOS zal dit najaar beschikbaar worden gemaakt. Het systeem zal er vrijwel hetzelfde uitzien als iOS, maar met extra functies en opties. Deze nieuwe functies en opties maken effectiever gebruik van een groter scherm, zodat je je iPad bijvoorbeeld kunt aansluiten op een computerscherm. Dit biedt mogelijkheden voor nieuwere functies voor Multitasken.

Ondersteuning van USB-stick

Met iPadOS wordt het gebruik van een USB-stick ondersteunt in de Bestanden-App op je iPad. Dit maakt het veel gemakkelijker om bestanden te kopiëren naar je iPad. En bovendien wordt knippen en plakken gemakkelijker.

Het toetsenbord wordt op iPadOS zwevend, waardoor er meer ruimte vrijkomt voor het weergeven van Apps.

En je kunt met iPadOS de iPad gebruiken als tweede scherm van je Mac computer.

Wanneer is iPadOS beschikbaar?

De eerste iPad gebruikers kunnen eind juni al de eerste versie van het systeem testen. Eventuele foutjes in het systeem kunnen dan door Apple worden verholpen en hersteld. Ik raad jullie aan om daarom nog even te wachten tot de officiële release van iPadOS in het najaar van 2019. Dit zal een gratis update zijn voor:

  • iPad Air 2 en hoger
  • Alle iPad Pro-modellen
  • iPad 5e generatie en hoger
  • iPad mini 4 en hoger

Kunnen jullie ook niet wachten op deze nieuwe functies en besturingssystemen?

Plaats gerust een reactie op dit artikel: