iPhone kopen

Hoelang kan ik mijn iPhone nog blijven gebruiken?

Je kunt een iPhone jarenlang gebruiken, veel langer dan een Android smartphone. Hoelang kan jij je iPhone nog blijven gebruiken? Je leest het hieronder in dit blogartikel. En dan geef ik je meteen een aantal tips voor het kopen van een nieuwe iPhone.

Een iPhone is gemaakt om minimaal 5 jaar mee te gaan. Dit is aanzienlijk langer dan een Android toestel, dat doorgaans wordt gemaakt om maar zo’n 2 á 3 jaar mee te kunnen gaan. Maar let op: dit betekent niet dat je onbeperkt alle nieuwe software updates kunt laten uitvoeren.

Wil jij een nieuwe iPhone kopen? Helemaal onderaan dit artikel vertel ik je welke iPhone ik je adviseer.

iPhone 11 kopen
iPhone 11, het nieuwste iPhone-model

Ondersteuning door Apple

De realiteit is dat Apple na een tijdje oudere iPhone- en iPad-modellen niet meer ondersteunt. Dit betekent dat er nog wel updates worden gegeven voor de beveiliging van je toestel, maar dat je iPhone na zo’n 5 jaar niet meer de nieuwe software updates ondersteunt.

Een voorbeeld: iPhone 5s en iPhone 6 zijn oudere modellen en worden niet meer ondersteund door Apple. Dit betekent dat je de iPhone 5s en iPhone 6 al niet meer kon updaten naar het nieuwste besturingssysteem iOS 13. Je kunt met een iPhone 5S en 6 dus niet de nieuwe functies en mogelijkheden van iOS 13 gebruiken. Dit komt omdat de iPhone 5S en 6 niet over de technische aspecten beschikt om deze nieuwe functies te kunnen uitvoeren.

Maar maak je geen zorgen: je kunt deze toestellen gewoon blijven gebruiken zoals je gewend was. Let toch goed op. Het kan zijn dat bepaalde apps niet meer werken op oudere toestellen die niet meer worden ondersteund. Ook krijg je bij zeer oude modellen geen beveiligingsupdates meer, waardoor je kwetsbaarder bent om gehackt te worden.

iPhone 6S (Plus), iPhone SE (ouder model)

De iPhone 6-modellen zijn redelijk oud en dateren al uit 2015, maar de iPhone 6S (Plus) en iPhone SE kunnen nog updaten naar iOS 13 en zelfs naar iOS 14. Beiden zijn populaire iPhones, omdat ze zo compact zijn. Ze liggen dus lekker in de hand. Beide toestellen zijn redelijk krachtig bij normaal gebruik. Ik raad je af om deze toestellen nog nieuw te kopen, omdat ik verwacht dat ze nog maar enkele jaren ondersteund zullen worden door Apple met nieuwe updates.

Behalve natuurlijk de nieuwe uitvoering van de iPhone SE uit 2020, wat je verderop leest.

iPhone 7 (Plus)

De iPhone 7 lijkt erg op de iPhone 6, maar is beter qua batterijduur, camera en snelheid. En de iPhone 7 is waterbestendig en heeft stereoluidsprekers.

Heb je al een iPhone 7? Apple zal naar verwachting nog slechts enkele jaren updates uitgeven voor de iPhone 7. Daarna kun je beter zoeken naar een nieuwe iPhone.

Kopen? De iPhone 7 is erg betaalbaar, omdat het een relatief ouder model is. Maar houd er rekening mee dat dit model nog maar zo’n 2 jaar wordt ondersteund door Apple. Beter koop je dus een nieuwer model, zoals de iPhone 8, die een jaar langer ondersteund zal worden.

iPhone 8 kopen
iPhone 8

iPhone 8 (Plus)

De iPhone 8 is een zeer populair model, met iets betere functies, zoals een betere camera, betere batterijvermogen en sneller.

Heb je al een iPhone 8? De verwachting is dat dit model nog enkele jaren wordt ondersteund. Tenminste 3 jaar, maar ook daarna kun je de iPhone nog kunnen blijven gebruiken.

Kopen? De iPhone 8 is een iPhone van goede kwaliteit voor een prima prijs. Maar houd er rekening mee dat deze iPhone nog maar enkele jaren wordt ondersteund. Bovendien krijg je meer kwaliteit met nieuwere iPhone-modellen.

iPhone X

De iPhone X was in 2017 het pronkstuk van Apple. De iPhone X had onder andere een 3D-scanner, gezichtsherkenning en een krachtige, supersnelle werking.

Heb je al een iPhone X? Super! Deze iPhone gaat ook nog even mee, net als de iPhone 8. De iPhone X blijft bovendien een top iPhone door de goede functies en snelheid.

Kopen? Voor deze prijs kun je momenteel beter kiezen voor een nieuwe iPhone-model, zoals de iPhone XS, XS Max of XR.

iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max

De iPhone XR, XS en XS Max zijn iPhone-modellen uit 2018. De verwachting is dat ze nog zeker een aantal jaar zullen worden ondersteund door Apple met nieuwe software updates. Je kunt dus gerust deze iPhone-modellen kopen.

Heb je al een iPhone XR, XS of XS Max? Super, deze toestellen gaan nog zeker meerdere jaren mee.

Kopen? Goed idee. De XR is een betere keus dan bijvoorbeeld de X of 8, krachtiger en een nieuwer model, maar slechts een beetje duurder.

iPhone 11 Pro kopen
De camera’s van iPhone 11 Pro

iPhone 11 en iPhone 11 Pro

Dit is de meest recente iPhone-model, met de nieuwe technologieën. De iPhone 11 en 11 Pro zijn daarom momenteel de paradepaardjes van Apple, met een snelle chip en een zeer goede camera.

Heb je al een iPhone 11 of 11 Pro? Super. Hier kun je nog jaren plezier van hebben.

Kopen? Zeker. Dit is momenteel de meest recente iPhone, met de beste mogelijkheden, totdat Apple natuurlijk een nieuw iPhone-model introduceert.

iPhone SE (nieuwste model uit 2020)

In 2020 heeft Apple een nieuwe versie geïntroduceerd van een zeer populair ouder model: de iPhone SE. Er is dus een ouder model iPhone SE, maar ook een iPhone SE (2020) model. De iPhone SE (2020) is echt een goede budget iPhone voor de liefhebber die niet te veel wilt uitgeven aan een nieuwe iPhone. De iPhone SE kost maar €489. De functies, het scherm en de camera zijn daarom ook van minder kwaliteit dan de iPhone 11 (Pro), maar de iPhone SE beschikt wel over een snelle, nieuwe A12-chip. Je kan deze iPhone dus nog jaren gebruiken.

Heb je al een iPhone SE (2020)? Super, maar je kan ook switchen naar een iPhone 11 (Pro) met veel betere functies en technologieën.

Kopen? Zeker, vooral als je graag voor een nieuw iPhone-model gaat, maar niet de hoogste prijs wilt betalen.

iPhone SE kopen
iPhone SE

iPhone 12

In 2020 zijn ook de nieuwe iPhone 12-modellen gepresenteerd.

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini (kleiner model)
 • iPhone 12 Pro (krachtiger)
 • iPhone 12 Pro Max (krachtiger, groter model)

👉Lees hier alles wat je moet weten over deze nieuwe iPhone 12 modellen.👈

iPhone 13 (vanaf september 2021)

De nieuwste iPhone-modellen. Nog krachtiger, geavanceerder en sneller dan de iPhone 12, met een nog betere camera.

 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini (kleiner model)
 • iPhone 13 Pro (krachtiger)
 • iPhone 13 Pro Max (krachtiger, groter model)

👉 Vergelijk hier de iPhone 13-modellen. 👈

Welke iPhone kan ik het beste nu kopen?

Wil je een nieuwe iPhone kopen? Dan raad ik je aan om voor een zo nieuw mogelijk model te gaan.

Wat is je budget?

 • Laag budget? Kies dan voor de iPhone SE (2020). Dit is het ‘budget’ model. Dan heb je een hele goede iPhone, maar met iets beperktere functies. De iPhone SE is een nieuwe 2020 model, wat zeer positief is.
 • Midden budget? Kies niet voor het nieuwste model (iPhone 12 of 12 Pro), maar voor een iets ouder model, zoals de iPhone 11. Deze zijn vaak iets beter geprijsd.
 • Hoog budget? Ga dan zeker voor de iPhone 12, want deze iPhone-modellen hebben veruit de beste en nieuwste functies.

Kies ook een nieuwe iPhone met voldoende opslagruimte. Er is weinig zo frustrerend als te weinig opslagruimte hebben. Meer opslagruimte heeft een hogere prijs, maar dit is belangrijk om toch rekening mee te houden.

Controleer daarom hoeveel opslagruimte je nu hebt op je huidige iPhone:

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Opslag. Hoeveel opslagruimte heb je nu? Heb je hier de afgelopen jaren voldoende aan gehad?
 • Kies zeker een nieuwe iPhone met meer opslagruimte en ga altijd voor ‘groei’. De verwachting is dat je in de komende jaren meer apps wilt gebruiken en meer foto’s en video’s wilt bewaren op je toestel. Daar kun je beter alvast op anticiperen bij het kopen van een nieuwe iPhone, want nu is het moment om de opslagruimte van een nieuwe iPhone of iPad te kiezen.

Wil je de iPhone-modellen met elkaar vergelijken op basis van functies en eigenschappen? Vergelijk hier de iPhone-modellen.

Veel plezier met je nieuwe iPhone!

Heb je nog een vraag? Stuur me dan gerust een e-mail.

Lees ook: Update naar iPadOS 13.5 (iPad) en iOS 13.5 (iPhone) nu beschikbaar, waarin ik de oplossingen en verbeteringen van deze update beschrijf.

About The Author

Matthias Moens

Matthias is de oprichter van iPad Leren. Hij maakt online cursussen voor plussers over de iPad, Mac, programma’s en Apps. Zijn doel is om plussers op een eenvoudig te volgen en effectieve manier dingen aan te leren. Dit doet hij aan de hand van video’s. Zo heeft hij ook zijn vader alles over de iPad aangeleerd. Na vragen van zijn vele volgers heeft hij zijn cursusaanbod uitgebreid met cursussen over Mac, iMovie, WhatsApp en Pages voor iPad.

Plaats gerust een reactie op dit artikel: